ReShare gaat voor 100% recycling met Fiber Sort Machine

27-10-2016

De textielindustrie staat bekend als één van 's werelds meest vervuilende sectoren. Dat is waarom Leger des Heils ReShare samen met andere partijen de problemen binnen de textielindustrie aan wil pakken met het Textile Sorting Project. De concrete uitkomst hiervan is een Fiber Sort Machine, die machinaal pure grondstoffen kan sorteren, zodat afgedankte kleding toch weer een nieuw leven kan krijgen. Dat is wat we noemen: hoogwaardige recycling. Hierdoor zal de vraag naar nieuw geproduceerde grondstof -een grote belasting voor het milieu- afnemen. Daarnaast zal nieuwe waarde uit het afval gecreëerd worden en daarmee kansen voor nieuwe businessmodellen, uit materiaal dat anders gedowncycled of verbrand zou worden. 

In Noord-West Europa alleen al wordt elk jaar ongeveer 4650 Kiloton textiel weggegooid. Dat is het equivalent van 700 keer het gewicht van de piramide van Giza! Van deze berg textiel wordt op dit moment slechts 30% verzameld. 40% van het ingezamelde textiel is niet geschikt om opnieuw te dragen en wordt gedowncycled terwijl het grootste gedeelte van alle ingezamelde textiel juist heel erg goed geschikt is voor hoogwaardige recycling. De Fiber Sort Machine maakt het mogelijk om de berg textiel nauwkeurig te sorteren, omdat het machinaal gaat. Want grootschalige en hoogwaardige textielrecycling is alleen mogelijk als er een efficiënte technologie bestaat die textiel kan herkennen op basis van compositie, die in staat is om complexe materialen te identificeren, kostenefficiënt is en daarnaast de grote hoeveelheden aan kan. De nieuwe machine voldoet aan deze eisen en wordt dan ook gezien als dé oplossing voor de missende schakel in textielrecycling.
 
Naast Leger des Heils ReShare zijn in dit project betrokken: Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again en Circle Economy. De Fiber Sort Machine is sinds 2017 gereed.