Gratis 'kerstshoppen' voor gezinnen Voedselbank

15-12-2014

Dat is de uitkomst van een samenwerking tussen de Voedselbank, Stichting Urgente Noden en Leger des Heils ReShare in Groningen. Er is 12% armoede in Groningen, waarmee de provincie de hoogste score heeft in Nederland. Iedere maand worden 2100 huishoudens geholpen aan voedselpakketten, om zo in de eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Richting de feestdagen wilden de drie charitatieve partijen iets extra's doen. Daarom krijgen vijfhonderd gezinnen, die klant zijn bij de Voedselbank in Groningen, een waardebon voor gratis kleding. De kleding mogen zij zelf uitzoeken in de ReShare Store van het Leger des Heils. 'We kijken vooral naar gezinnen met kinderen van 12-18 jaar. Op die leeftijd speelt je uiterlijk een grote rol, je ontwikkelt je identiteit en dan wil je erbij horen. Dat herkennen we toch allemaal. Als er geen geld is voor kleding, geeft dat onzekerheid en wrijving met ouders. Naast alle andere zorgen die er vaak zijn,' aldus Ulfert Molenhuis van de Voedselbank Groningen.

De ReShare Store is een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils aan de Westerkade. De kleding die er hangt is o.a. gedoneerd door mensen uit Groningen zelf. Simon Smedinga, Leger des Heils: 'Dat maakt deze actie extra bijzonder. We kunnen kleding weggeven van en voor Groningers. Dat is een belangrijke drijfveer van mensen om kleding aan ons te doneren. We maken geen kant-en-klare pakketjes die mensen kunnen ophalen, nee, ze gaan gewoon lekker zelf shoppen en uitzoeken wat ze mooi vinden en wat het beste past.' Stichting Urgente Noden (SUN) in Groningen, die de actie mede mogelijk maakt, wordt dagelijks geconfronteerd met armoede in Groningen. 'Als mensen echt niks meer hebben en tussen wal en schil dreigen te vallen, schieten wij te hulp. Gelukkig zijn er bedrijven en andere fondsen die urgente nood helpen op te lossen. Voedsel en kleding zijn daar belangrijke voorbeelden van,' zegt Kundien van Loo van SUN Groningen. 

De gratis kledingbonnen ter waarde van tien euro, worden vanaf maandag 15 december verstrekt door de Voedselbank Groningen en kunnen een jaar lang worden verzilverd in de ReShare Store. Voor het bedrag kan de doelgroep een hele set kleding, een winterjas of goede schoenen uitzoeken. Op dit moment loopt er ook een actie vanuit de gemeente Groningen, waarbij kinderen van 0-12 jaar korting kunnen krijgen op kleding in de tweedehands winkel.