Leger maakt 'groene' deken van oud-uniform

03-06-2016

Het Leger des Heils laat 10.000 'groene' dekens maken van oude Defensie uniformen. Vandaag neemt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) de eerste deken in ontvangst, tijdens het Duurzaamheidscongres 'GroenGelovig' in Utrecht.
De deken is een doorbraak in de zoektocht naar grootschalige recycling van textiel. Jaarlijks verdwijnt er in Nederland nog 135 miljoen kilo textiel onnodig in de verbrandingsoven, dat is tweederde van het 'textielafval' dat Nederlanders jaarlijks produceren. Het Leger des Heils is sinds 130 jaar de grootste textielinzamelaar met jaarlijks circa 24 miljoen kilo. Een groot deel hiervan vindt zijn weg naar noodhulp of tweedehands kleding winkels.

De hulporganisatie is samen met Circle Economy een project gestart om van oude uniformen nieuwe producten te ontwikkelen. Sinds enkele jaren doneert Defensie haar oude uniformen aan het Leger des Heils. Deze worden eerst door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt versneden en vervolgens door een bedrijf in Spanje tot garen teruggebracht en tot nieuw product gesponnen. Er was al een unieke tas van uniformen en nu is er ook een duurzame, dus 'groene' deken.
Simon Smedinga, directeur van Leger des Heils ReShare, de afdeling van textielhergebruik: ,,De deken is een belangrijke stap in het sluiten van de textielketen. Consumenten kiezen nog vaak voor goedkope en lage kwaliteitskleding, de berg met versleten en kapotte kleding is groot. Deze kleding kun je recyclen voor allerlei doeleinden, maar je biedt pas echt een oplossing als er opnieuw textiel van wordt gemaakt. Daarmee voorkom je productie van nieuw textiel, waarbij voor 1 kilo katoen alleen al 17.000 liter water nodig is, een flinke voetafdruk dus. De deken past in de circulaire economie van textiel én past ook perfect bij de doelstelling van het Leger des Heils: hulp voor wie in de kou staat. Wij bieden straks 10.000 mensen over de hele wereld een stukje warmte met deze deken."

Het Leger des Heils werkt met andere partijen aan een 'FiberSort-machine' die geautomatiseerd textiel kan scheiden naar grondstof. De verwachting is dat de machine in 2017 actief is en een flinke zet geeft aan recycling.