Lutz Jacobi werkt mee in textielsorteercentrum Sneek

03-04-2015

Vanmorgen bezocht mevrouw Lutz Jacobi, PvdA Tweede Kamerlid, het textielsorteercentrum van Leger des Heils ReShare in Sneek. Dit was een vervolgbezoek nadat ze ook al aanwezig was bij de opening van het textielsorteercentrum in november 2013. Mevrouw Jacobi heeft meegewerkt met de aanwezige sorteermedewerkers.

Textielsorteercentra
Door het plaatsen van extra ondergrondse containers in diverse Friese gemeenten kunnen inwoners sinds juni 2014 nog makkelijker hun textiel apart inleveren. In totaal zijn ongeveer 40 extra containers geplaatst. Hierdoor is er gemiddeld 1 container op 1.550 inwoners in Friesland. Het plaatsen van de containers maakt onderdeel uit van een gezamenlijk initiatief van Empatec, Caparis, Omrin Estafette en Leger des Heils/ Reshare.

Dit initiatief heeft ook gezorgd voor textielsorteercentra in Sneek en Leeuwarden. Daar wordt het ingezamelde Friese textiel gesorteerd voor hergebruik en de medewerkers van deze sorteercentra krijgen de kans om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. In totaal gaat het om 40 tot 50 arbeidsplaatsen.

Opbrengst textiel 2014
In 2014 is er totaal 1770 ton textiel ingezameld. Hiervan is 1490 ton uit de textielcontainers gehaald en 280 ton uit overige stromen (inbreng bij Estafettewinkels, h-a-h inzameling, milieustraten etc.) Van de 1770 ton was 7,3% (129 ton) niet meer herbruikbaar en is als grondstof verwerkt voor nieuw materiaal. De resterende 1641 ton is gesorteerd voor hergebruik in de textielsorteercentra in Leeuwarden (Estafette en Caparis) en Sneek (Reshare en Empatec).

Elke vezel telt Jaarlijks komt in Nederland zo’n 140 miljoen kilo textiel in het restafval terecht en wordt verbrand. Hiervan is maar liefst nog 65% her draagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. Werd tot voor kort alleen schone en bruikbare kleding geaccepteerd door de textiel-inzamelaars, dankzij nieuwe recyclingmethoden mag nu veel meer in de textielcontainer.

Daarom mag nu alle textiel apart ingeleverd, ook als het versleten of kapot is. Gescheiden inleveren van kleding, schoenen, huishoud- en woontextiel en ook knuffels is goed voor het milieu, want samen halen we alles eruit. Alleen als het textiel sterk vervuild of nat is, moet het bij het restafval worden gegooid.