ReShare opent nieuwe sorteerlocatie in Limburg

12-06-2014

Leger des Heils Reshare start samen met Reinigingsdienst Maasland en RWM Afval en Reiniging een sorteercentrum in Limburg, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet. Dit past bij de ambitie om textielinzameling- en verwerking in de regio duurzamer en zorgvuldiger in te richten. Jaarlijks wordt door het Leger des Heils zo’n 23 miljoen kilo textiel hergebruikt. In de regio Westelijke Mijnstreek – Midden Limburg komt dat neer op ongeveer 5 kilo per persoon. Dit is goed, maar niet goed genoeg. Veel textiel verdwijnt nog bij het restafval.  

Ruime inzamelcriteria

Een van de maatregelen om meer textiel uit het restafval te krijgen, is het verruimen van de inzamelcriteria. Daarom gaan de partijen - naast herdraagbare kleding, schoenen, beddengoed, knuffels en kledingaccessoires - ook niet-herdraagbare - kleding en textiel inzamelen. De inwoners van gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen, Stein, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas en Roerdalen kunnen vanaf nu ook hun overtollige vodden, doeken en gescheurde kleding in de containers van het Leger des Heils deponeren. Dit textiel mag echter niet nat zijn of sterk vervuild.  De ruimere inzamelcriteria  zijn mogelijk doordat het Leger des Heils de niet-herdraagbare kleding en textiel ‘vervezelt’. Dit is het terugbrengen van textiel tot losse vezels. Hiervan worden weer nieuwe producten gemaakt. Naast het voordeel van duurzaamheid betekent dit dat gemeenten minder huisafval hoeven in te zamelen, wat kosten bespaart.  

Voorlichting

Gemiddeld wordt in de genoemde regio’s 5 kilo kleding per persoon gerecycled. Landelijk gezien een goed cijfer, maar teveel textiel verdwijnt nog bij het restafval. Door voorlichting en campagnes willen RD Maasland en RWM inwoners stimuleren om meer textiel te recyclen. Om zo te voldoen aan de landelijke doelstelling van 7 kilo gerecycled textiel per persoon. Dat komt het sorteercentrum, het milieu en de inwoners ten goede.  

Duurzame inzameling

RWM heeft voor de inzameling van onder andere textiel geïnvesteerd in twee duurzame inzamelwagens. De ingezamelde kleding wordt hergebruikt of verkocht tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Dit gebeurt via eigen winkels waar mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt worden ingezet.