Week van Tweedehands Textiel 2022

De Week van Tweedehands Textiel (WvTT) staat, net als de lente, alweer voor de deur! Na een succesvolle editie in 2021 kunnen wij niet wachten om de Week van Tweedehands Textiel van dit jaar op 20 april af te trappen!

De afvalberg groeit: fast fashion zit in haar gloriejaren en de hoeveelheid afgedankt textiel neemt toe. Dit terwijl de kwaliteit afneemt. En dat is geen houdbaar systeem. Met het oog op de toekomst moet de textielketen circulair worden. Hierin is het hergebruik van textiel, dus tweedehands textiel, key! Alle onderdelen van de keten hangen hier echter in samen: van productie tot recycling. Daarom een Week van Tweedehands Textiel: om aandacht te vragen voor het groeiende probleem én de oplossingen.

Het doel van de Week van Tweedehands Textiel is bijdragen aan de groeiende bewustwording rondom de impact van de textielindustrie op mens en milieu, en vooral om te laten zien hoe leuk en veelzijdig tweedehands textiel is!

Dit jaar werken we met themadagen tijdens de Week van Tweedehands Textiel, zo heeft elke dag een ander thema en is er voor iedereen minstens één dag extra interessant! Zo gaat de week eruit zien:

20 april: Voorlichting
Deze dag staat helemaal in het teken van (de juiste) informatie verstrekken over de textielindustrie en het belang van hergebruik. Dit is een toffe dag voor bijvoorbeeld musea, kennisbanken of journalisten om op in te haken. Maar eigenlijk kan elke partij deze dag wel gebruiken om vanuit eigen perspectief te vertellen.

21 april: Tweedehands retail
Op dag 2 besteden we aandacht aan tweedehands retail. Bij uitstek dé dag om iets op te organiseren voor elke retailer die iets doet met tweedehands kleding en/of – textiel. Denk bijvoorbeeld aan een speciale inzamelactie in de winkel(s). Dit kan je ook doen als je wilt bijdragen aan tweedehands retail, zoals Vanilia vorig jaar deed.

22 april: Stijl
De derde dag van de week gaat over ‘Stijl’. Want tweedehands shoppen (en duurzaam shoppen) heeft invloed op stijl. De stijl waarop iets wordt ontworpen, maar ook de persoonlijke stijl van iemands kledingkast. Dit is een mooie dag voor (online) stijladvies of juist het delen van je eigen stijlkeuzes. Maar denk ook aan het styleren van een shoot met alleen tweedehands items, zoals Hester Arends vorig jaar.

23 april: Opruimen
Een opgeruimde en overzichtelijke kast zorgt ervoor dat we meer dragen wat we hebben en bewuster omgaan met nieuwe aankopen. We nemen bij elkaar een kijkje in de kledingkast, en kijken ook naar hoeveel je eigenlijk draagt en hoeveel niet. Zo worden we kritischer op wat we kopen en wat we weg doen. Ook is het belangrijk om te weten waar en hoe je jouw kleding en textiel wegdoet. Daarom besteden we op dag 4 aandacht aan het onderwerp ‘opruimen’.

24 april: Duurzaam en circulair design
Op de vijfde dag gaan we dieper in op het thema duurzaam of zelfs circulair design. We willen laten zien dat het wél kan, hoe het werkt én hoe mooi het is. Denk hierbij aan producenten zoals Loop.a.life die alleen werken met gerecyclede vezels en aan designers zoals Hul le Kes die zowel pre- als postproduction een volledig circulair product ontwerpen. Maar ook behandelen we vragen als: wanneer is iets duurzaam?

25 april: Recycling
Dag 6 gaat helemaal over recycling van textiel. We geven het podium aan innovatieve technologieën zoals de FiberSort die hoogwaardig recyclen steeds beter maken en we behandelen de uitdaging rondom het recyclen van synthetische stoffen en dus waarom fast fashion niet duurzaam is. Maar dit is ook een mooie dag om te laten zien hoeveel je zelf thuis eigenlijk kan recyclen, en dus een mooie dag voor DIY projecten! Neem bijvoorbeeld de Workshop Denim Repair van Textielmuseum Tilburg van vorig jaar.

26 april: Toekomstperspectief
We blikken terug op de week en alles wat we hebben geleerd/vertelt. Én we blikken vooruit: wat moet er nou gebeuren om die hele keten circulair te maken en alles wat wordt afgedankt te kunnen hergebruiken?

27 april: Koningsdag
Op Koningsdag is heel Nederland al bezig met tweedehands en dus ook tweedehands textiel. We moedigen mensen aan om op deze dag na te denken over wat ze weg doen en wat ze kopen. En vooral ook om veel plezier te hebben.

Via onze social media kanalen houden we jullie op de hoogte en posten we leuke feitjes, weetjes, inspiratie, tips en leuke acties! Op onze website plaatsen we nieuw informatie rondom de Week van Tweedehands Textiel.

Doe mee!
Doet jouw organisatie mee aan de Week van Tweedehands Textiel? Organiseer bijvoorbeeld zelf een workshop, modeshow, expositie of neem de WvTT simpelweg mee in jouw contentkalender van die week. Wij zijn benieuwd. Neem contact met ons op!

Alle artikelen