Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Ga naar het contactformulier of bel gratis 0800 0322.
image

1. Waar kan ik mijn textiel doneren aan Leger des Heils ReShare?
Kijk op www.reshare.nl/map of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt bij u in de buurt.

2. Haalt Leger des Heils ReShare ook textiel op aan huis? 
In Amsterdam halen wij graag kleding op aan huis. Voor het maken van een afspraak kunt u tijden kantooruren contact opnemen via 088-0653670.
Buiten Amsterdam halen wij geen kleding op aan huis.

3. Kan ik naast kleding ook ander textiel doneren?
Voor een goede verwerking van ingeleverde kleding en textiel is het van groot belang dat u weet wat Leger des Heils ReShare wel kan verwerken en wat niet. Houdt u daar alstublieft rekening mee. Dit helpt ons enorm om ons werk goed te doen. Lees hier wat wel/niet in onze textielcontainers thuishoort.

4. Wat kan ik doen als er kledingzakken naast de container staan?
Wij stellen het bijzonder op prijs als u wilt kijken of de zakken nog in de container passen. Mocht dit niet het geval zijn en de container is vol, dan kunt u de volle container hier melden. Wij zullen er alles aan doen om zo snel als mogelijk is de kledingcontainer te (laten) legen.

5. Wat is het doel van Leger des Heils ReShare met ingezamelde kleding en textiel?
Het Leger des Heils houdt zich al meer dan honderd jaar bezig met inzameling van kleding. Wij hergebruiken kleding, jaarlijks zo’n 26 miljoen kilo. Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding. We hergebruiken het of verkopen het tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Het merendeel gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen we geld voor. Met dit geld steunen we hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsre-integratie. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 58.000 mensen in Nederland.

De meeste Nederlanders doneren hun gebruikte kleding aan ons. Daardoor zijn we de grootste kledinginzamelaar van Nederland. Naast kledingcontainers zamelen we ook huis-aan-huis in en staat onze inzameldoos, de ReBox, bij scholen, bedrijven en in andere instellingen. Bij het inzamelen van kleding maken we gebruik van nieuwe, logistieke systemen waardoor onze (al dan niet hybride) vrachtwagens zo efficiënt en CO2-vriendelijk mogelijk alle kleding op de juiste plaats brengen.

Het Leger des Heils wil het voorbeeld van Jezus volgen en daarom omzien naar mensen die het minder hebben. Door kleding te hergebruiken hoeft er minder kleding geproduceerd te worden. Ook verdwijnt er dan minder herbruikbare kleding in de verbrandingsoven. Zo werken we samen aan een betere wereld. Over werk gesproken; het Leger des Heils biedt door kledinginzameling bijna driehonderd werkplaatsen aan mensen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan. We bieden hun een zinvolle dagbesteding.

Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Daarom zoeken we voortdurend met elkaar naar mogelijkheden om het hele proces van kledinginzameling en -verwerking beter te maken. De eerste stappen zijn al gezet op het gebied van recycling. Dat bouwen we met nieuwe kennis en technieken steeds verder uit, zodat in de toekomst alle textiel kan worden verwerkt tot een nieuw product. Zo dienen we het milieu, want hoe meer textiel wij kunnen recyclen, hoe minder er via het huisafval in de verbrandingsoven terecht komt.

Per jaar bespaart het Leger des Heils door textielinzameling 80 kiloton aan CO2-uitstoot. Deze berekening is inclusief productie en transport van nieuwe textiel en verbranding van oude textiel, waarvan nog altijd 2/3 bij het restafval verdwijnt. De CO2-besparing staat gelijk aan 400 miljoen autokilometers.

6. Welke projecten worden ondersteund met de opbrengsten van de textiel?  
Een deel van de kleding wordt gratis weggeven in onze tweedehands kledingwinkels. Via kledinginzameling creëren we veel banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn al twee goede doelen op zich! Daarnaast ondersteunt en financiert Leger des Heils ReShare verschillende projecten van het Leger des Heils in binnen- en buitenland. Enkele voorbeelden:

  • Buurthuizen ‘Bij Bosshardt'. Deze sociale ontmoetingsplaatsen in (met name) krachtwijken krijgen geen subsidie van de overheid.
  • Activiteiten voor kinderen in onze jeugd- en pleegzorg.
  • Hulp bij rampen, zoals voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrie of als gevolg van natuurgeweld. Het gaat dan om zowel textiel (kleding, dekens en knuffels bijvoorbeeld) als financiële middelen voor o.a. eten, drinken en gezondheidszorg. 

Andere projecten van het Leger des Heils die wij ondersteunen:

  • Dak- en thuislozenopvang.
  • Opvang voor tienermoeders (en hun kinderen).
  • Zorg voor nabestaanden.
  • Mensen die door andere oorzaken de hulp van het Leger des Heils nodig hebben. Meer weten? Kijk op de website van het Leger des Heils voor het totale hulpaanbod.