Schoolinzameling en lespakket

Organiseer een schoolinzameling van kleding en textiel op uw (basis)school! Maak kosteloos gebruik van het lespakket gemaakt door Nieuwsbegrip en de schoolinzameling van kleding met het Leger des Heils ReShare. Jullie bijdrage aan een verandering in de textielindustrie is belangrijk én noodzakelijk. Lees hier waarom.

Visie en missie ReShare

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Deze is verantwoordelijk voor enorm veel CO2-uitstoot, watervervuiling en afval. Daarbij heeft de textielindustrie een gigantische impact op vele mensenlevens. Zie onder meer de website van Milieu Centraal voor meer informatie hierover. Daarom zet ReShare zich in voor een duurzame, menswaardige en uiteindelijk 100% circulaire textielketen. Schoolinzameling is daar een belangrijk onderdeel van. Lees hier meer over onze bedrijfsvoering.

"Wij geloven dat kinderen en jongeren het verschil kunnen maken!" - Nienke Droppers, ReShare

Daarom hebben wij samen met Nieuwsbegrip een gratis lespakket voor basisscholen ontwikkeld met als doel:

 • Leerlingen bewust maken van de negatieve impact van de textielindustrie op mens en milieu;
 • Leerlingen stimuleren in het duurzaam aankopen, gebruiken en wegdoen van kleding;
 • Het leveren van een bijdrage aan de kerndoelen in het (basis)onderwijs dankzij de voorlichting rondom kleding en duurzaamheid;
 • Het ontzorgen van de lesvoorbereiding voor basisschooldocenten dankzij de (bekende) werkwijze via Nieuwsbegrip;
 • Het stimuleren van (basis)scholen om bij te dragen aan een circulaire afvalscheiding;
 • Het ondersteunen van schoolinzameling van kleding en textiel met Leger des Heils Reshare.

Het lesprogramma

Samen met Nieuwsbegrip heeft ReShare een les ontwikkeld over Kleding & Duurzaamheid. De les is ontwikkeld voor de verschillende niveaus binnen het basisonderwijs, namelijk AA (groep 4), A (groep 5 en 6) en B (groep 7 en 8). De lessen zijn samengesteld door onderwijs professionals met kennis over de verschillende niveaus en werkwijzen. Het programma sluit aan bij thema’s als duurzaamheid en burgerschap en ondersteunt de overkoepelende kerndoelen van de school.

Van denken naar doen

Of je nu als (basis)school zelf bezig bent met educatie rondom kleding & duurzaamheid óf je maakt gebruik van het programma via Nieuwsbegrip: ‘Practice what you preach!’

Zet leerlingen in actie door hen uit te dagen om via de school zelf kleding in te zamelen voor Leger des Heils ReShare. Naast het lespakket ontvangt de school vanuit ReShare: 

 • een pakket met extra spreekbeurtmateriaal;
 • een levensgrote kleurplaat voor de visualisatie van de inzamelresultaten én
 • een deurhanger kleding-beslisboom voor elke leerling!
De leerlingen houden de inzameling bij op deze vrolijke kleurplaat

Hoe gaat de schoolinzameling in z’n werk?

 • Locatie en aantal leerlingen:
  Samen met ReShare wordt gekeken naar de behoefte voor de plaatsing van een textielcontainer bij de school in jouw dorp of stad. Scholen met +300 leerlingen genieten de voorkeur i.v.m. het benodigde ophaalvolume.

 • Containerplaatsing:
  Wij plaatsenop school kosteloos een rolcontainer van 1350 liter. Deze is verrijdbaar en kan dus ook binnen worden gezet. Als deze op het schoolplein staat dan kunnen ook de ouders en omwonenden zien dat de school bijdraagt aan de circulaire textielketen én het goede doel. Steeds vaker halen wij kleding op afgesproken inzameldagen, zonder het plaatsen van een container. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en sluit soms beter aan bij de situatie op het schoolplein. Informeer naar wat handig is voor uw school. 

 • Ophalen:
  Op de afgesproken dagen of wanneer de container vol is, komen wij langs.

 • Rapportage:
  De opgehaalde kilo’s worden elke maand aan de school doorgegeven.

 • Aantal kilo’s:
  Samen met de school stellen we de doelstelling om jaarlijks een 6000 kg kleding/textiel op te halen. Dit zijn ongeveer 30 zakken (1 zak = 5 kg) met kleding/textiel per lesweek (40 weken per jaar). Uiteraard geven wij de school leuke tips mee om een inzamelactie of kledingruil in de buurt te organiseren.

 • Poster voor ingezamelde kilo’s:
  Door het jaar heen kunnen de verschillende klassen de ingezamelde kilo’s invullen op een grote kleurplaat van een container. Dit houdt de inzameling leuk en levendig, en het maakt de resultaten visueel.

 • Deurhanger beslisboom
  Optioneel krijgen de leerlingen van ons een leuke deurhanger waarin zij een beslisboom vinden die helpt bij het opruimen van de kast (en dus donaties verzamelen). Daarnaast staan er ook tips op om duurzamer te shoppen.

 • Bestemming van de kleding
  Alle ingezamelde kleding komt ten goede aan het Leger des Heils. Lees hier meer over wat wij met de kleding doen.

Dus, nog één keer op een rijtje:

Een verandering in onze bewustwording en gedrag in de omgang met textiel is essentieel. Onze jongeren en kinderen maken het verschil! Doe mee en ontvang:

 • Gratis lespakket ontwikkeld door Nieuwsbegrip;
 • E.v.t. een textielcontainer bij jou op school en daarmee ook:
  -
  Gratis spreekbeurt materiaal ontwikkeld door Nieuwsbegrip;
  - Inzamelposter voor op school;
  - Kledingkasthanger/beslisboom voor elke leerling.

Enthousiast geworden? We spreken je graag persoonlijk! Neem contact met ons op als je jouw school wilt aanmelden of als je vragen hebt.

Leger des Heils ReShare gaat vertrouwelijk en zorgvuldig met jouw gegevens om. Lees hierover meer in onze privacyverklaring.