Chemisch recyclen van textiel in Nederland

De gemeente Zaanstad en Worn Again Technologies hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend voor de vestiging van een fabriek voor het chemisch recyclen van textiel. Dit sluit goed aan bij het toekomstige Dutch Center for Circular Textiles, waar ReShare onderdeel van is.  

Het is de bedoeling dat de fabriek van Worn Again voor september 2020 operationeel zal zijn. Hiervoor moet o.a. eerst een geschikte vestigingsplek worden gevonden.  

Worn Again, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, beschikt over een belangrijke technologie om textiel van polyester en katoen hoogwaardig te recyclen. Ook petflesjes en ander verpakkingsmateriaal kan door hen worden bewerkt. De opzet is om in Zaanstad een eerste productiehal neer te zetten om de in het laboratorium geteste processen naar een industriële toepassing te vertalen. Dat ziet er zo uit! 

ReShare en Worn Again werken ook samen in het Fibersort project. In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel weer grondstof en in meerdere stappen verwerkt tot garens of vilt. ReShare ondersteunt deze ontwikkelingen van harte.  

Alle artikelen