Innovatie

Leger des Heils ReShare is zeer innovatief als het gaat om het recyclen van kleding

Als we zeggen een nieuwe bestemming te vinden voor kleding, maken we dat ook waar. Samen met textieldeskundigen en ontwerpers kijken we voortdurend naar mogelijkheden om textiel op grote schaal te hergebruiken. Zo dienen we het milieu, want hoe meer textiel wij kunnen recyclen, hoe minder er via het huisafval in de verbrandingsoven terecht komt.
image

Fiber Sort Machine schakel in textielkringloop
De Fiber Sort Machine is onze meest recente innovatie, die op basis van infrarood de materialen in textiel detecteert. Deze techniek is noodzakelijk, omdat een kledinglabel vaak foutieve informatie geeft over de stof. Het is hierom onmogelijk om dit deel van het sorteerproces, de laatste stap richting recycling, te laten doen door mensen. De machine kan dit nauwkeurig en levert ons een bak vol pure grondstof. Met de grondstof gaan retailers (en hun producenten) aan de slag om nieuwe stoffen te maken. Hiervan kan weer nieuwe textiel worden gemaakt, zodat er een forse besparing is op het gebruik van nieuwe grondstoffen.

De geboortedatum van het project voor de Fiber Sort Machine ligt in 2009. Al veel langer dachten partijen samen na over o.a. het sluiten van de keten. Omdat hier nauwelijks voortgang werd geboekt, in onze ogen door gebrek aan gevoel van urgentie en bereidheid te investeren, hebben de organisaties Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again, Procotex, Circle Economy en Leger des Heils ReShare de handen ineen geslagen voor de (door-)ontwikkeling van de Fiber Sort Machine. Dit doet men samen in het project Smart Fiber Sort. Door de toekenning van een INTERREG-subsidie door de Europese Unie, samen met investeringsbudget vanuit de organisaties zelf, kon het project starten in 2016. Sinds 2018 is de Fiber Sort Machine helemaal operationeel. Meer lezen?

Samenwerking Defensie
Op kleinere schaal hebben wij een mooie samenwerking met Defensie, sinds 2013. Oude uniformen en defensiekleding worden versneden en gebruikt voor vervezeling of hergebruik van de stoffen. Defensiekleding is dan niet meer herkenbaar en komt niet als zodanig ‘op de markt’. Een goed voorbeeld hiervan is de kleding van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Zij liet voor Prinsjesdag een jurk maken door ontwerpster Monique Collignon, van een oud-marine uniform. Ook hebben we 10.000 dekens laten maken van de vezels uit uniformen. Zo geven we invulling aan ons doel om niemand in de kou te laten staan. De dekens zijn uitgedeeld aan mensen in nood.


Foto: Directeur Simon Smedinga (L) en Carla Dik-Faber (R) op het congres GroenGelovig 2016

Een shirt voor een shirt
Om te laten zien hoe mooi een gerecycled t-shirt is, hebben wij voor het Pinksterevenement 'Opwekking' maar liefst 7000 t-shirts laten maken van een grote berg oude textiel. De t-shirts konden mensen krijgen als zij hun eigen shirt inleverden. Een kringloop in het klein, maar hier begint het wel.

Reshare opwekking-11