Mode-ontwerper Rens de Waal lanceert exclusieve duurzame collectie 'voddenmannen' in samenwerking met Leger des Heils ReShare

Afgedankt textiel wordt omgevormd tot designer items.

Twee foto's: een man met een witte blouse met wijde mouwen en een dame met een groen overhemd met stiksels
Een greep uit de voddenmannen collectie

Met Leger des Heils ReShare als samenwerkingspartner en leverancier van vintage items met kleine schade, maakt mode-ontwerper Rens de Waal in voddenmannen gebruik van een recyclestroom die normaliter gelijk tot de vezel zou worden afgebroken. voddenmannen 1 is de eerste serie van toegankelijke designitems. De collectie is te koop op 9 en 10 juli bij Fanfare in Amsterdam en op 17 en 18 juli bij Mediamatic in Amsterdam.

Introductie voddenmannen in Amsterdam

voddenmannen is een initiatief van mode ontwerper Rens de Waal waarbij hij zijn rol als ‘Fashion Remodelist’ onderzoekt, een introductie van een mentaliteit waarbij we op een andere manier naar de waarde van kleding kijken.

Rens ontdekte dat Leger des Heils ReShare veel kwalitatief goede (vintage) kleding inzamelt waar iets mis mee is: een gaatje, of een vlekje. Deze items kunnen niet allemaal handmatig gerepareerd worden, en worden dus vaak teruggebracht tot de vezel. Hier zag hij een kans in, omdat deze kwalitatief goede items met wat aandacht en verbeeldingskracht zo weer een ronde mee kunnen. Persoonlijk gecureerd door Rens de Waal en zijn gevoel voor kleur en materiaal zijn de stukken geupcycled tot hedendaagse items. Dit betekent niet dat de kleding stukken in zijn laatste fase zijn, maar laat juist zien dat deze altijd weer getweaked kunnen worden.

Pop-up shop locaties

voddenmannen 1 was de eerste serie van toegankelijke design items, ‘unique pieces’ die direct beschikbaar waren voor de consument tijdens 2 pop-up shop momenten. Inmiddels zijn we aangekomen bij voddenmannen 11 in Pakhuis Wilhelmina.

Voddenmannen 11 bevat dit keer veel denim, zoals de "Trucker to Bomber conversies". Maar ook interpretaties van werkkleding overhemden, wat lichte breisels en overhemd/jurk-overhemden en natuurlijk laagjesstukken zoals spencers en vesten.

Do 21 Maart 17h -21h (opening)
Fri 22 Maart  11h - 19h
Zat 23 Maart  11h - 19h
Zon 24 Maart   12h - 17h

Over voddenmannen

Door te werken met wat er al is schept Rens de Waal ruimte voor uitdaging en het ontwikkelen van zijn ontwerp visie als ‘Fashion Remodelist’.  Met voddenmannen reageert hij op vintage items met kleine schade door het creëren van ontwerp methodes en intuïtieve design oplossingen waarbij deze items gerepareerd en vermaakt worden tot een draagbaar product met een subtiel design handschrift. De Voddenman en z’n historische functie stamt uit een tijd waar kleding, waarde betekende, een betekenis die we in de hedendaagse consumptie cultuur vaak vergeten.

Door z’n traditionele betekenis naar nu om te vormen is voddenmannen meer dan ready voor een comeback.

Volg @voddenmannen op Instagram voor updates.

Lees meer over de samenwerkingen die Leger des Heils ReShare aangaat om de textielketen te sluiten.

Alle artikelen