De gevel van een gebouw met daarop een groot gespannen doek met het logo van Leger des Heils ReShare.

Nieuwsbrief 01 Leger des Heils ReShare

Reduce, Re-use, ReShare

Denn=fotografie

Terugblik 2021

We zitten inmiddels alweer volop in 2022, maar toch delen we graag een paar highlights van vorig jaar met jullie.

Rondleiding ROVA
Voor de ROVA gemeenten hebben we de deuren van ons sorteercentrum in Deventer geopend voor een rondleiding. In het van der Valk hotel was voorafgaand een interactieve sessie met gastspreker Peter Rijken van Retail Experts en Textiles2Textiles. Daarna werden ze door ons meegenomen in de reis van textielsortering; van opschoning tot fijnsortering. Ook interesse in een rondleiding? Neem dan contact op met onze accountmanagers. 

Visie
Wij zetten ons in voor een circulaire textielketen en hebben grote ambities voor de komende jaren. Daarom delen wij graag onze visie met jullie: 

Wij strijden voor een duurzame toekomst voor mens & milieu. 

  • Door inzameling en sortering van textiel naar product- en materiaalhergebruik dragen we bij aan een circulaire textielketen.
  • Door het creëren van passende werkgelegenheid streven we naar gelijke kansen voor iedereen.
  • Via onze ReShare Stores zijn wij in staat betaalbare eigentijdse kleding aan te bieden aan mensen met een smalle beurs én liefhebbers van tweedehands - en vintage kleding.

Wat er speelt

Wijziging in de directie ReShare
Vanaf 1 maart neemt Michel Rosenquist de rol van directeur Retail & Marketing op zich. Michel is sinds 2013 werkzaam bij ons en heeft door de jaren heen verschillende rollen gehad. Vanaf 1 maart heeft Michel in zijn nieuwe rol de verantwoordelijkheid voor het team Accountmanagement, het team Marketing & Communicatie, de ReShare Stores en het gebied Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met oa de onderwerpen Circulariteit en SROI. Operationeel directeur Simon Smedinga is vanaf 1 maart Algemeen directeur van ReShare.

Van afval naar grondstof
Het sluiten van de keten is voor ReShare een belangrijke opdracht, dat doen we onder andere door herdraagbare kleding beschikbaar te stellen via diverse retailkanalen, zoals onze eigen ReShare Stores. 

Voor het niet-herdraagbare textiel liggen er nog veel uitdagingen. Hierin maken wij mooie en belangrijke stappen, onder meer in samenwerking met Textiles2Textiles. Binnenkort meer hierover in een speciale uitgave van onze nieuwsbrief. 

Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid
In 2023 zal de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) ingaan. We zullen gemeenten op de hoogte houden van de ontwikkelingen in 2022. 
De verwachting is dat de huidige inzamelstructuur tussen gemeenten en textielinzamelaars gehandhaafd zal blijven. Samen met onze samenwerkingspartners focussen we op een soepele overgang van 2022 naar 2023.

Transitie door transparantie
ReShare staat voor transparantie in de keten; van inzameling tot de bestemming van het textiel. ReShare maakt gebruik van het innovatieve systeem CHASE, waarmee meer inzicht in de keten wordt gegeven. In 2022 zullen we CHASE verder uitrollen, waarmee de digitale snelweg een feit is. 

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat bij ons niet alleen hoog in het vaandel, het staat centraal. Daarom hebben wij in 2021 een MVO-adviseur aangenomen: Terry Tervoert. Op deze manier waarborgen we dat er altijd aandacht is voor dit onderwerp, binnen alle processen. Ook zijn we bezig met het verduurzamen van onze bedrijfsvoering vanuit een overkoepelend traject van het Leger des Heils. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld het leggen van 1322 zonnepanelen op ons dak in Deventer. Bekijk het hele proces via de vlogs van locatiemanager Jeffrey.

Publiekscommunicatie

Wij denken en helpen graag mee in het bereiken van burgers en consumenten om hen bewust te maken van het belang van gescheiden textielinzameling, en hoe dit bijvoorbeeld werkt. 

Wij hebben een communicatietoolkit ontwikkeld. Hiermee ondersteunen wij onze partners in hun publiekscommunicatie. De toolkit bestaat onder meer uit een leuke infographic die meer inzicht geeft in onze textielinzameling, vormgeving voor social media posts, mooie afbeeldingen van inzameling, de wel/niet lijst en onze logo’s.

Week van Tweedehands Textiel
20 t/m 27 april 2022 is de Week van Tweedehands Textiel: een hele week om dit belangrijke onderwerp de aandacht te geven die het verdient. Een mooi moment om als gemeente of inzamelaar in te haken op het momentum. Voor elke dag van de week hebben we een thema bepaald en de agenda met acties en evenementen begint zich te vullen. Doen jullie ook mee? Kijk op de website of mail naar actie@reshare.nl  

Alle artikelen