Verstoorde portretfoto van een vrouw met op de achtergrond een hele berg kleding en de tekst "Hullekes ReShared"

ReShare Store X Hul le Kes

Van afdankertjes naar designer items in pop-up ReShare Store

Beeld: Photography: Wendelien Daan, Styling: Thomas Vermeer, Hair & Makeup: David Koppelaar (House of Orange), Models: Jiby @Models Rock Agency & Doris @Super Model Management

Leger des Heils ReShare en duurzame modeontwerper Sjaak Hullekes slaan de handen ineen voor hergebruik van textiel en maken hiermee een statement tegen fast fashion en wegwerpmode. Hul le Kes transformeert oude kleding van het Leger des Heils tot een exclusieve en duurzame collectie die voor iedereen betaalbaar is. De collectie is te koop van 22 t/m 27 oktober 2019 in ReShare pop-up Store in de 9 straatjes in Amsterdam.

Fast Fashion

De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld en fast fashion viert haar hoogtijdagen. Het volume en de snelheid waarin kleding wordt gekocht en weggegooid is groter dan ooit, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel staat pas in de kinderschoenen. Daarom vinden Hul le Kes en ReShare Store het belangrijk om slow fashion en textielhergebruik te promoten.

De collectie: ‘Hul le Kes ReShared’

Beide partijen zetten zich in tegen textielverspilling en vinden dat duurzaamheid de norm zou moeten zijn. De ReShare Store verkoopt tweedehands kleding die ze zelf inzamelen en Hul le Kes maakt al zijn ontwerpen uit restpartijen en antieke stoffen. Zo vonden ze elkaar en ontstond het idee voor het samenwerken aan deze bijzondere collectie.

De collectie bestaat uit tweedehands items die Sjaak persoonlijk heeft geselecteerd bij het ReShare sorteercentrum in Deventer. Hij selecteerde de kledingstukken op onder meer natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. De geselecteerde stukken zijn gewassen en vervolgens door Hul Le Kes geverfd met natuurlijke kleurstoffen. De gebruikte kleurstoffen die zijn gebruikt zijn afkomstig van afvalstromen uit keukens van restaurants in Arnhem. Op deze manier wordt ieder kledingstuk getransformeerd tot een nieuw en uniek designeritem met eigen geschiedenis én identiteit.

Kledingstukken en grondstoffen krijgen binnen dit project een tweede kans, net zoals ieder mens een tweede kans verdient. De kleding wordt ‘opnieuw gedeeld’ door Hul le Kes in de ReShare Store en verkocht onder de naam ‘Hul le Kes ReShared’.

Impressie van de collectie: vier items op een rek, T-shirts en overhemden. Door het verfproves hebben ze verschillende pastelkleuren en zien ze er vlekkerig uit.

Hul le Kes Selected ReShare

Naast de exclusieve, geverfde, collectie worden in de ReShare pop-up Store ook andere tweedehands- en vintage kledingstukken uit het depot van Leger des Heils ReShare verkocht. Speciaal voor deze winkel heeft Hul le Kes een selectie gemaakt van producten die goed passen bij Sjaak Hullekes zijn stijl en het label. De hele collectie bestaat uit dames-, heren- en kinderkleding en een gevarieerde matenreeks. De ReShare Store en Hul le Kes willen dat deze unieke items voor iedereen betaalbaar zijn net als de andere kleding van de ReShare Store, dus speciaal voor deze gelegenheid zullen de designer-items voor een zachte prijs in de winkel hangen.

Over Hul le Kes

Sjaak Hullekes, onder meer bekend van de EO-serie Genaaid en als de ontwerper van de outfit van Duncan op het Songfestival 2019, lanceerde in 2018 zijn nieuwe modelabel ‘Hul le Kes’. Zijn label  draait om de bezieling van kledingstukken; hij staat bekend om het gebruik van rest- en antieke stoffen waardoor de kledingstukken allemaal een eigen, unieke karakter hebben. Ieder item krijgt ook een eigen paspoort mee, gemaakt van restpapier, waarop een uniek nummer staat en onder meer informatie over grondstoffen en waar en wanneer het item is gemaakt. Wie uitgekeken is op zijn item kan dit weer inleveren bij Hul le Kes. Sjaak repareert of vermaakt het stuk dan waarna het weer in de verkoop gaat met hetzelfde paspoort.

Over ReShare Store

De ReShare Stores zijn frisse en modern ingerichte tweedehands – en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils. Met deze winkels wilt ReShare hergebruik van kleding en textiel stimuleren en betaalbare, mooie kleding aanbieden voor iedereen. De winkel is er voor mensen met een smalle beurs én ook voor mensen die bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen tweedehands kopen of simpelweg omdat ze van unieke items houden. Op dit moment zijn er 11 winkels door heel Nederland. In de toekomst hopen ze ook een winkel in Amsterdam te openen, en de pop-up store biedt in die omgeving nu de kans om kennis te maken met de winkel.  

Alle artikelen