Een wazige, bewogen foto van een persoon met een wit kanten top aan en een broek van heel veel verschillende soorten stoffen. stoffen. In blauwe letters staat geschreven "Re-Imagine"
Fotografie: Alicia Michavila. Model: Anwar van DMA models

ReImagine

1 collectie | 5 ontwerpers | 100% circulair | ReImagine Fashion

Elk jaar kopen Nederlanders gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken. Deze kledingstukken worden gemiddeld maar 7 keer gedragen! Grote modeketens brengen elke paar weken een nieuwe collectie uit en de ene trend is nog niet bekend voordat die alweer uit de mode is. En dat terwijl de kledingindustrie enorme impact heeft op onze planeet en onze medemens. Dat moet en kan anders: "ReImagine".

Daarom daagden wij 5 ontwerpers uit om een capsulecollectie te maken van 5 outfits, volledig gemaakt van niet-herdraagbaar textiel uit ons sorteercentrum. Hierbij hebben ze nagedacht over hoe de toekomst van de mode-industrie opnieuw moet worden vormgegeven. Vandaar de naam: ReImagine.

Van de 5 capsulecollecties is er één verkozen als het beste "ReImagined" - Ira Ouwerkerk. Dit werd beoordeeld door een onafhankelijke jury: duurzame mode-ontwerpster Monique Collignon, Niki de Schryver, oprichtster van duurzaam modeplatform COSH! én Bibi Jane Angelica del Rosario, duurzame mode influencer en bekend van haar eigen label Bibi & Jean. Ira haar collectie wordt getoond in de volgende editie van duurzaam mode magazine Ecopolitan.

De collectie werd geëxposeerd tussen 6 en 9 oktober 2022 tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in het Sustainable Fashion Experience Centre. Er wordt nog gezocht naar mogelijke andere locaties om (een deel van) de collectie te tonen. Heb je suggesties? Mail ze naar info@reshare.nl.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

De winnaar van ReImagine: Ira Ouwerkerk

"De huidige mode-industrie geeft mij zorgen over de toekomst van mensen en de natuur. Ik wil hierin verandering brengen en ik vind dat ik het juiste voorbeeld moet geven aan de jonge generatie, omdat daar de sleutel ligt tot verandering. Daarom doe ik mee aan ReImagine. Als ik de toekomst van kledingindustrie opnieuw moet vormgeven dan kan iedereen dragen wat die wil en wordt er veel minder geproduceerd. Mijn collectie geeft het extreme weer. Ik wil het duidelijk maken hoe je iets maximaal kan recyclen. Mijn designs voor ReImagine zijn in mijn ogen dan ook meer kunstobjecten dan echt draagbare kledingstukken, waarmee ik laat zien welke mogelijkheden er zijn in creatief hergebruik". - Ira Ouwerkerk

De andere 4 ontwerpers van ReImagine

ReImagine door Stephanie Willems

"Het huidige modesysteem kan niet langer voortbestaan. Ik probeer hierin een voorbeeld te zijn, als ontwerper en als consument. Als ik de mode-industrie opnieuw moet vormgeven, dan moet alle kleding circulair worden ontworpen. Net als mijn ontwerpen. Ook vind ik dat kleding je blij moet maken. Op basis daarvan heb ik de materialen en ontwerpen gekozen voor mijn ReImagine collectie".  - Stephanie Willems (Stephastique)

ReImagine door Rachel Lourens

"Kleding heeft zijn waarde verloren en wordt behandeld als wegwerpproduct. Ook zorgen we in ons huidige modesysteem niet goed voor ons medemensen. Niet aan de productiekant en ook niet aan de consumptiekant. Ik zie slechte toegankelijkheid en weinig diversiteit voor mensen met een beperking. Ik vind het dan ook niet meer van deze tijd om als designer niet na te denken over hoe jouw ontwerpen kunnen bijdragen aan een betere wereld. Zo heb ik ook een visie. In mijn herziende beeld van de mode-industrie is deze helemaal circulair, schoon, eerlijk en toegankelijk voor iedereen. Dit is terug te zien in mijn ontwerpen voor ReImagine: naast dat ze gemaakt zijn van bestaande materialen, zijn ze tijdloos, en zijn ze draagbaar en praktisch voor mensen met een visuele beperking." - Rachel Lourens (SeeFeel)

ReImagine door Ageethe Groenendaal

"Het doet mij pijn dat de natuur en heel veel mensen wereldwijd te lijden hebben onder de huidige inrichting van het modesysteem. Het is hoog tijd om de ontwerpprocessen en het (her)gebruik van materialen opnieuw vorm te geven (ReImagine). Ik zie graag meer circulaire productie en eerlijke prijzen voor eerlijke producten. Hierin hebben zowel de producent als de consument hun verantwoordelijkheid. Daarnaast zou ik ook graag meer uniciteit en diversiteit zien in kleding. We zijn als mensen allemaal uniek, dus waarom zouden we dezelfde kleding dragen? Ik maak kleding dan ook als kunstenaar binnen een ecologische samenleving en vanuit een artistiek oogpunt. Hierin houd ik zoveel mogelijk rekening met de duurzaamheid. Ik hergebruik materialen die anders in de prullenbak belanden, en maak hiermee elke keer opnieuw een uniek item." - Ageethe Groenendaal

ReImagine door Abbie Sparkes

"Het huidige systeem rondom mode en kleding is niet houdbaar. Er wordt te veel geproduceerd en weggegooid, met alle gevolgen van dien op de wereld. “There is no fashion on a dead world”. Maar ik geloof dat er verandering mogelijk is, en dat wil ik zelf ook laten zien. Ik denk dat de oplossing ligt in vertraging: kleinere collecties, made-to-order, hogere kwaliteit en trendloze kleding. Hierdoor wordt kleding niet alleen langer gedragen, maar ontwikkelen mensen ook meer hun eigen stijl en waarderen ze hun kleding meer. Daarnaast zie ik ook een groot belang in het creatief omgaan met het afval dat ontstaat uit de industrie en om zo uiteindelijk zero-waste kledingstukken te maken. Als ik de mode-industrie opnieuw zou bedenken (ReImagine) dan wordt alles van bestaand materiaal gemaakt, is goede en mooie kleding voor iedereen toegankelijk en krijgt kleding écht weer waarde." - Abbie Sparkes

ReImagine is een project van Leger des Heils ReShare in samenwerking met Dutch Sustainable Fashion Week en Cloudfactory Creative Agency.
Het oorspronkelijke concept is bedacht in samenwerking met Maureen Riley (persoonlijke (kleding)styliste), Mia Stik (Duurzaam Productie Atelier Mija) en Hester Arends (styliste & art direction).

Wij zijn extra dankbaar voor de hulp van de volgende partijen in het realiseren van ReImagine:

- Fashion for Good
- JORD BEETS
- WOLF ROCK CREATIVE
- JCDECAUX
- Wieland Textiles b.v.
- De Etalagepoppengigant