CO2 uitgelegd

Definitie en impact

Klimaatverandering tegengaan door de vermindering van CO2 uitstoot. Een onderwerp wat niet meer weg te denken is uit alle hedendaagse nieuwberichten. Maar wat is CO2 nu precies? En waarom is CO2 uitstoot nu zo slecht? Op deze vragen geven wij jou kort antwoord zodat dit in het vervolg helemaal inzichtelijk is voor jou, bij het lezen van de krantenkoppen (en onze eigen nieuwsberichten).

CO2 is een afkorting van koolstofdioxide

Opzich een onschuldig gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Sterker nog, zonder CO2 en andere broeikasgassen om onze aarde heen zou het hartstikke koud zijn. Een gemiddelde temperatuur van -18 in plaats van +15 graden. De broeikasgassen vormen als het ware een warme deken om de aarde heen. Een goede zaak dus!

Waarom is de huidige CO2 uitstoot dan zo schadelijk? We leggen het uit:

Mensen en dieren stoten ook CO2 uit, dat is natuurlijk. De natuur heeft een mooi systeem waarin een deel van deze uitstoot wordt opgenomen door bomen, planten en bijvoorbeeld plankton in zee. Die zetten CO2 weer om in zuurstof, zodat we allemaal kunnen ademen. Heel lang was de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zo'n beetje constant. Echter wordt deze constante hoeveelheid sinds de industriële revolutie helaas enorm verstoord door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas. Het resultaat? De natuur kan de hoeveelheid CO2 niet meer opnemen en de spreekwoordelijke deken om de aarde wordt steeds dikker. Het gevolg hiervan is de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde; klimaatverandering dus.

Klimaatverandering heeft gevolgen voor alle regio’s in de wereld. De ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. In sommige regio’s komen overstromingen en extreme weersomstandigheden steeds vaker voor terwijl andere regio’s steeds vaker met extreme hitte en droogte te kampen hebben.

Wat CO2 precies is heb je nu inzichtelijk. De volgende vraag is: hoe meet je dan deze CO2 uitstoot? Wat betekent dit concreet zodat het ook tot de verbeelding spreekt?

De maat voor CO2 is kilogram of ton (1 ton is 1.000 kilogram). Om 1.000 kilogram (1 ton) CO2 uit te stoten moet je:

  • 6.000 km met een dieselauto rijden of,
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruiken of,
  • 16.000 km met de trein reizen of,
  • 250 BigMacs eten.

Hopelijk heeft dit je iets meer inzicht gegeven in het verhaal achter het gas CO2 oftewel koolstofdioxide. Conclusie is dat CO2 uitstoot opzich niet schadelijk is en zelfs benodigd voor het leven op aarde. Té veel is alleen nooit goed (dat wordt ons al jong aangeleerd) en dat is wat er helaas wel gaande is met onze huidige manier van leven, met klimaatverandering als gevolg.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

Alle artikelen