Kledingproductie: hoeveel water wordt hier eigenlijk voor gebruikt?

Het Aralmeer in 1989 (links) en in 2008 (rechts) nasa

Waterverbruik en kledingproductie; deze twee zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoeveel water er nodig is voor de productie van een t-shirt of een jeans?

Wij geven je wat inzicht:

In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).

Aardige getallen maar wat betekent dit nu precies?

Het scoren van een nieuwe outfit, bestaande uit een t-shirt en een jeans, staat dus gelijk aan een waterverbruik van 9500 liter. Dit staat gelijk aan ruim 146 keer douchen of bijna 80 keer badderen in een volle badkuip (Nibud).
De impact van de katoenteelt is (letterlijk) te illustreren met bovenstaande afbeelding van het Aralmeer. Zo’n 60 jaar geleden een van de grootste vier meren van de wereld. De hoofdoorzaak van de krimp is irrigatie ten behoeve van de katoenteelt, die veel water aan de aanvoerende rivieren onttrekt. Het opdrogen van het Aralmeer wordt dan ook als een van de grootste milieurampen van de moderne geschiedenis beschouwd.

Wat is een goed alternatief voor de milieubelastende katoenteelt? Denk aan hennep, linnen, bamboe en tencel. Dit zijn allen materialen die veel minder water verbruiken bij de teelt en waarbij chemicaliën veel minder toegepast worden.
Uiteraard kun je je kleding ook tweedehands aanschaffen! Dat zorgt er simpelweg voor dat er minder nieuwe kleding geproduceerd hoeft te worden.

Alle artikelen