Een grote plastic zak met stof waarop staat "Fibersort Wool 60 kg"
De Fiber Sort Machine detecteert materialen in textiel op basis van infrarood met pure grondstof als resultaat.

Fiber Sort Machine

Leger des Heils ReShare heeft in het project 'Smart Fiber Sort' de Fiber Sort Machine mede ontwikkelt. Op basis van infrarood herkent deze machine materialen in textiel voor optimaal hergebruik.

In 2016 werd gestart met het project voor de Fiber Sort Machine. Al veel langer streeft de branche naar het sluiten van de textielketen. Omdat hier nauwelijks voortgang werd geboekt, in onze ogen door gebrek aan gevoel van urgentie en bereidheid te investeren, hebben wij met de organisaties Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again, Procotex en Circle Economy de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van de Fiber Sort Machine. Dit doet men samen in het project Smart Fiber Sort.

Door de toekenning van een INTERREG-subsidie door de Europese Unie, samen met investeringsbudget vanuit de organisaties zelf, kon het project starten in 2016. Sinds de kick-of in 2018 is de Fiber Sort Machine helemaal operationeel. 

Operationeel Directeur van Leger des Heils ReShare Simon Smedinga staat naast de Fiber Sort Machine
Operationeel Directeur van Leger des Heils ReShare, Simon Smedinga, naast de Fiber Sort Machine

Hoe werkt de Fiber Sort Machine

Deze machine detecteert de materialen in textiel op basis van infrarood. Deze techniek is noodzakelijk, omdat een kledinglabel vaak foutieve informatie geeft over de stof. Het is hierdoor onmogelijk om dit deel van het sorteerproces, de laatste stap richting recyclen, te laten doen door mensen.

De machine kan dit nauwkeurig en levert ons pure grondstof als resultaat. Met de grondstof gaan retailers (en hun producenten) aan de slag om nieuwe stoffen te maken. Hiervan kan weer nieuwe textiel worden gemaakt, zodat er een fors bespaard kan worden op het gebruik van nieuwe grondstoffen. Daarmee is het een waardevolle innovatieve oplossing in de uitdaging van het sluiten van de textielketen.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Uitdaging

Binnen deze oplossing blijft het probleem bestaan dat veel van de textiel en kleding die tegenwoordig wordt geproduceerd uit zoveel verschillende, en synthetische, materialen bestaat. Hierdoor kan de Fiber Sort Machine ze niet goed herkennen én kan het ook moeilijker of zelfs niet vervezeld worden. Aan de productiekant is dus ook nog veel ruimte voor verbetering.

We zijn betrokken bij diverse projecten op het gebied van nieuwe recycling methodieken of innovaties. Wil jij met ons in gesprek hierover? Neem dan contact met ons op!