UpTex

Onder naam UpTex startten wij in 2021 een mooi samenwerkingsproject waarin 8 partijen verenigd op zoek gaan naar hoe niet- herdraagbaar textiel toch een nieuwe bestemming kan krijgen.

Het bijzondere van UpTex Deventer is de samenwerking. De gezamenlijke zoektocht. Elkaar inspireren. Kennis vergaren, inzichten opdoen, experimenteren, leren en uitwerken. Zo werken we samen aan innovaties die leiden tot hergebruik van waardevolle grondstoffen en sociaal werk.

Doel van het project UpTex

We ontwikkelen praktische inzichten door te leren van en met elkaar. Inzichten die bijdragen aan een antwoord op de vraag wat nodig om nieuwe producten te ontwikkelen van niet-herdraagbaar textiel (remanufacture). Zo ontwikkelen we stapsgewijs het Circulair Ambachtscentrum Textiel. En dragen we bij aan het Rijksprogramma Circulaire Economie. Door het UpTex project wordt onderzoek naar recycling gekoppeld aan onderwijs en sociaal werk.  

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Deelnemende partijen UpTex

UpTex is een samenwerkingsproject tussen ons, Leger des Heils ReShare, Gemeente Deventer (opdrachtgever), Aventus, Circulus-Berkel (inclusief CirkelWaarde en TechniekFabriek), het Goed en Saxion. We worden begeleid door KplusV.

Werkwijze en planning

Studenten van Aventus en Saxion verkennen samen met het naaiatelier van de Techniekfabriek de mogelijkheden om van artikelen waar iets mis mee is, iets nieuws te maken. Zo bracht een groep studenten een bezoek aan het sorteercentrum van Leger des Heils Reshare in Deventer, de Techniekfabriek en de Fietsenwerkplaats. De rondleidingen waren 'uitgebreid en heel interessant',  schrijven ze in hun verslag.

Kijk op de website van Circulus-Berkel voor de actuele status van het project.

We zijn betrokken bij diverse projecten op het gebied van nieuwe recycling methodieken of innovaties. Wil jij met ons in gesprek hierover? Neem dan contact met ons op!