Politiek moet mode-industrie dwingen meer gercycled materiaal te gebruiken

Jaarlijks brengen we in Nederland samen zo’n 138 miljoen kg kleding naar textielbakken. Het hergebruik hiervan is een grote uitdaging; het is duurder om een product te maken van gerecycled materiaal dan van nieuwe grondstoffen. Grote mode-ketens kiezen er dan ook niet of amper voor om gerecyclede grondstoffen te gebruiken; momenteel bestaat slecht 1% van onze kleding uit hergebruikt materiaal, dat is veel te weinig.

De meeste textielinzamelaars houden het hoofd net boven water door goede tweedehands kleding te verkopen. Echter is dat ook een groeiende uitdaging; dankzij de fast fashion industrie wordt er veel, vaak en slechte kwaliteit kleding weggegooid. Deze kleding is meestal niet meer opnieuw te gebruiken. Dit resulteert in een groeiende berg aan afgedankt onbruikbaar textiel aan de ene kant en de uitputting van de aarde en haar bronnen aan de andere kant: er moet iets veranderen.

De recyclingindustrie trekt aan de noodbel en verzoekt de politiek dringend om de mode-industrie te dwingen om een bepaald percentage gerecyclede materialen te gebruiken in hun productie. Als ze niet worden gedwongen, gaan ze het namelijk niet doen. In de aflevering van Nieuwsuur op 6 oktober 2020 wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp. In de aflevering komen onze partners en con-collega's aan het woord en vertellen zij wat het belang en de urgentie van textielhergebruik is maar vooral wat hierin de uitdagingen zijn. Het item begint op minuut 25 en duurt ongeveer 7 minuten.

Alle artikelen