Een foto van een etalageraam met daarop "ReShare Store X Hul le Kes". Achter het glas is een kledingwinkel te zien.

ReShare X Hul le Kes

In 2019 kwamen duurzaam modelabel Hul le Kes en Leger des Heils ReShare met elkaar in contact. Beide partijen zetten zich in tegen verspilling, voor meer hergebruik én voor een circulaire textielketen. Een samenwerking aangaan was dan ook niet meer dan logisch.

Exclusieve collectie: Hul le Kes ReShared

In oktober 2019 lanceerde Hul le Kes, in samenwerking met Leger des Heils ReShare, een exclusieve collectie: “Hul le Kes ReShared”. Door de handen ineen te slaan voor de collectie maakten we samen niet alleen een statement tegen wegwerpmode en textielverspilling, maar lieten we ook zien wat je allemaal nog kan doen met oude kleding als je creatief genoeg bent.

Voor deze collectie selecteerde duurzame modeontwerper Sjaak Hullekes afgekeurde kleding van Leger des Heils ReShare. Met andere woorden: kleding waar een vlek of gat in zit en niet meer in zijn oorspronkelijke vorm kan worden verkocht. De kleding wordt geverfd met natuurlijke grondstoffen en krijgt zo een heel nieuw, levendig uiterlijk.

Kledingstukken en grondstoffen krijgen binnen dit project een tweede kans, net zoals ieder mens een tweede kans verdient.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Verven met afval

Deze geselecteerde items verfde Sjaak Hullekes bij zijn atelier, samen met zijn team, met natuurlijke kleurstoffen zoals uienschillen, avocadopitten en meekrab. Het grootste deel van die grondstoffen waren ook weer afvalstromen van bijvoorbeeld restaurants in de buurt. De hele collectie is dus eigenlijk gemaakt van afval. Op deze manier wordt ieder kledingstuk getransformeerd tot een nieuw en uniek designeritem met eigen geschiedenis én identiteit.

Zelfs de kledinghangers van Hul le Kes zijn afdankertjes van een ander modelabel. Het logo is gewoon weggeschuurd en de hangers hebben een nieuwe stempel gekregen met het Hul le Kes logo.

Hul le Kes

Sjaak Hullekes, onder meer bekend van de EO-serie Genaaid en als de ontwerper van de outfit van Duncan op het Songfestival 2019, lanceerde in 2018 zijn nieuwe modelabel ‘Hul le Kes’.

Zijn label draait om de bezieling van kledingstukken; hij staat bekend om het gebruik van rest- en antieke stoffen waardoor de kledingstukken allemaal een eigen, unieke karakter hebben. Ieder item krijgt ook een eigen paspoort mee, gemaakt van restpapier, waarop een uniek nummer staat en onder meer informatie over grondstoffen en waar en wanneer het item is gemaakt. Wie uitgekeken is op zijn item kan dit weer inleveren bij Hul le Kes. Sjaak repareert of vermaakt het stuk dan waarna het weer in de verkoop gaat met hetzelfde paspoort.

Sjaak gaat trouwens zelf ook bijna wekelijks naar de ReShare Store in Arnhem om, in zijn eigen woorden, kleding te lezen.

ReShare Store en Hul le Kes willen allebei dat deze unieke items voor iedereen betaalbaar zijn, net als de andere kleding van de ReShare Store. Dus speciaal voor deze gelegenheid werden deze designer-items relatief zacht geprijsd. De collectie werd verkocht in 2019 in een pop-up store in Amsterdam en wegens groot succes zijn er nog steeds items te verkrijgen bij Hul le Kes, en soms bij de ReShare Stores